Welcome to AvL Coaching   Click to listen highlighted text! Welcome to AvL Coaching
Welcome REALNAME


Selecteer de tekst die je wilt horen en klik op de speaker die verschijnt.   Click to listen highlighted text! Selecteer de tekst die je wilt horen en klik op de speaker die verschijnt.
Selecteer de tekst die je wilt horen en klik op de speaker die verschijnt.

Gewichtsproblemen; of je nou te veel (obesitas) of te weinig (Anorexia Nervosa of Boulimia Nervosa) weegt, het levert allemaal gevaar op voor je gezondheid. En ze hebben allemaal een moment waarop het ooit begonnen is. Voor meer informatie over het plaatsen van een Virtuele Maagband kijk je hier! 

Anorexia nervosa is een eetstoornis, waarbij iemand een vervormd beeld van het eigen lichaam heeft, een grote angst heeft om dik te worden en niet probeert een normaal lichaamsgewicht na te streven. De stoornis kan ernstige lichamelijke gevolgen hebben en zelfs tot de dood leiden. Anorexia betekent "geen eetlust"; "nervosa" slaat op de vermeende neurotische achtergrond. Er worden twee types onderscheiden: het beperkende type, waarbij de nadruk ligt op het streng onder controle houden van het gewicht door weinig te eten (vaak in combinatie met overmatig lichamelijke activiteiten), en het purgerende type, ook wel bekend als het gemengde type. Bij deze laatste vorm wordt niet alleen beperkt in voedselinname, maar wordt ook gebraakt of gelaxeerd om het gegeten voedsel weer kwijt te raken. Dit kan worden voorafgegaan door eetbuien, maar dat hoeft niet. Mensen met anorexia hebben een veel te laag gewicht voor hun leeftijd en lengte.

De ziekte komt voor onder zeven promille van de bevolking. Ze treft vooral meisjes en vrouwen (85%-95% van de gevallen), maar ze kan ook voorkomen bij jongens en mannen (5%-15% van de gevallen).

De ziekte wordt gekenmerkt door een stoornis van de lichaamsbeleving. Patiënten hebben het idee dik te zijn, terwijl hun gewicht vergelijkbaar is met leeftijdgenoten of – meestal – daaronder ligt. Ze ontlenen zelfbewustzijn aan hun vermogen om het eigen gewicht te controleren en houden zich dwangmatig bezig met het zelfbeeld, het gewicht en hun voedingspatroon. Soms gaat de ziekte gepaard met boulimie, perioden van overmatig eten, gevolgd door zelf opgewekt braken, het gebruik van laxantia en klysma's en/of overmatige lichaamsbeweging.

Door onvoldoende voeding kan het lichaam zo verwaarloosd worden dat er een levensbedreigende situatie ontstaat. Vaak belanden anorexiapatiënten in het ziekenhuis vanwege velerlei lichamelijke klachten en ondergewicht. Soms overlijden ze aan de aandoening.

Lichamelijke gevolgen van anorexia nervosa

De ernstige ondervoeding leidt tot een breed spectrum van verdere problemen, zoals:

·        Moeheid

·        Vertraagde bloedsomloop; koude handen en voeten

·        Vertraagde maagleging, irritatie van de darm

·        Constipatie

·        Hormonale veranderingen, zoals menstruatiestoornissen

·        Amenorroe

·        Nierstenen

·        Osteoporose

·        Verkleining van het slagvolume van het hart

·        Langzame en onregelmatige hartslag

·        Hartfalen, soms als gevolg van het hervoedingssyndroom

·        Dood in ca. 15% van de gevallen

·        Misselijkheid

·        Flauwvallen

·        Uitdroging van de huid en haaruitval


Signalen van anorexia nervosa

·        maaltijden overslaan, vaak ‘geen trek’ hebben

·        stiekem weggooien van eten

·        stiekem gebruik of bewaren van laxeermiddelen, plas- of
    dieetpillen

·        niet willen eten waar anderen bij zijn, of het eetgedrag juist
    aan anderen aanpassen

·        verpakkingen lezen en letten op calorieën, extreem kieskeurig
    met eten zijn

·        zichzelf lelijk en dik voelen

·        afkeer uiten van ‘dik’ zijn

·        sterke stemmingswisselingen, prikkelbaarheid

·        enorme onzekerheid

·        duizeligheid, flauwte, menstruatieproblemen

·        donsvorming op lichaam (lanugo

 

Boulimia nervosa, ook bekend als boulimie is een psychiatrische ziekte waarin een persoon terugkerende eetbuien heeft gevolgd door een of meer van de volgende, opzettelijke handelingen die de opname van het voedsel compenseren en gewichtstoename verhinderen:

·        braken

·        ongepast gebruik van laxeermiddelen of andere medicijnen

·        bovenmatige lichamelijke oefening

·        vasten 


Een persoon heeft boulimia wanneer hij of zij zich onbekwaam voelt om de drang tot eten, zelfs tijdens het eten zelf, te controleren, wanneer hij of zij een grotere hoeveelheid voedsel verbruikt dan een normaal persoon, en wanneer dergelijk gedrag minstens tweemaal per week gedurende drie maanden voorkomt.

De meerderheid van boulimia-patiënten zijn jonge vrouwen van 10 tot 30 jaar oud, hoewel de stoornis bij mensen van alle leeftijden en beide geslachten kan voorkomen.

Bij boulimia heeft de cliënt een gevoel van controleverlies. De episoden van eten/purgeren kunnen extreem zijn, soms gepaard gaand met snel en onbeheerst eten. De lijders stoppen soms pas als ze door een andere persoon worden onderbroken of wanneer hun maag het niet meer aankan. Deze cyclus kan meerdere keren per week of, in ernstige gevallen, meerdere keren per dag worden herhaald. De lijders zien het "vernietigende" eetpatroon vaak als manier om controle over hun leven te bereiken.

Sommige personen die lijden aan anorexia kunnen boulimisch gedrag vertonen: op bepaalde ogenblikken veel eten en purgeren van voedsel op een regelmatige of zeldzame basis tijdens hun ziekte. Alternatief kunnen individuen met boulimia anorectische perioden hebben. Vaak is er daarom sprake van de diagnose Eetstoornis N.A.O. (Niet Anderszins Omschreven).

Sociaal

Moderne reclame met dunne modellen wordt veelal gezien als een van de oorzaken van de aandoening. Fairburn et al. beschrijven in hun cognitieve gedragsmodel hoe extreme bezorgdheid over het eigen gewicht en uiterlijk, gecombineerd met een laag zelfvertrouwen kan leiden tot een rigide, strikt en onbuigbaar eetpatroon. Dit kan leiden tot een onrealistisch eetsituatie, wat aanleiding is voor een minimaal breken van de eigen eetregels. Zwart-witdenken leidt vervolgens tot binge-eten, massaal eten. Dit binge-eten leidt tot een gevoel van verlies van controle wat aanleiding is tot braakgedrag als maatregel tegen het binge-eten. Deze cyclus herhaalt zichzelf vervolgens.  
De soort associatie die de persoon heeft met ofwel een dun ofwel een persoon met een normaal gewicht bepaalt welke invloed reclame met dunne modellen heeft op de persoon. Mensen die zichzelf associëren met dunne modellen voelen zich juist beter nadat ze dunne modellen hebben gezien. Het blijkt dat deze zelfassociatie aangeleerd kan worden.

Mogelijke gevolgen van boulimia nervosa

·        Chronische neusbloedingen

·        Duizeligheid/ flauwvallen

·        refeding: na het lange patroon van het braken is er een
    kans dat je lichaam automatisch begint te braken.

·        adertjes die in de ogen springen

·        haaruitval

·        kapotte mondhoeken

·        chronische hoofdpijn

·        Afhankelijkheid van laxeermiddelen

·        Andere dwanghandelingen

·        Concentratiestoornissen

·        Dood

·        Hartritmestoornissen

·        Irritatie en scheuren in de keel, de slokdarm en de maag (door
    het geforceerde braken)

·        Elektrolytenonbalans door frequent braken en/of laxeren. Door
    uitdroging ontstaat een gebrek aan kalium wat kan leiden tot
    hartritmestoornissen of hartfalen.

·        Gebitsproblemen

·        Hormonale veranderingen die o.a. kunnen leiden tot 
    menstruatiestoornissen en onvruchtbaarheid

·        Moeheid, malaise

·        Oedeem in gezicht, bijvoorbeeld opgezwollen ogen

·        Opgezette klieren


Mortaliteitsrisico

Eetziekten hebben een van de hoogste sterftecijfers van alle geestesziekten. De National Eating Disorders Association (Groot-Brittannië) schat een 10% mortaliteitsgraad voor boulimie en een 18% mortaliteitsgraad voor anorexia nervosa. Dit hangt natuurlijk sterk af van hoe streng men de criteria voor de aandoeningen aanlegt. Een klein deel van de mortaliteit is een gevolg van de lichamelijke bijverschijnselen, een deel echter ook van suïcide.

Omdat alles ooit ergens zijn oorsprong heeft gehad is er met hypnotherapie daarom heel goed mee te werken. Natuurlijk zal je begrijpen dat dit niet met één sessie op te lossen is. Afhankelijk van de ernst van de situatie en jouw bereidheid in hypnose te gaan zal per cliënt bekeken moeten worden hoeveel sessies er nodig zullen zijn.

Heb je hulp nodig om je gewicht onder controle te krijgen?
Klik op onderstaande knop, vul het intakeformulier in en maak zelf een afspraak in mijn online agenda! 
 

 

Click to listen highlighted text!